Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

27.11.2015.

Sedam zlatnih savjeta voditeljima objekata


Konkurencija je nikad veća, ugostiteljskih objekata sve je više i ne možete očekivati ta ćete raditi vrhunski ako se ne posvetite gostu, ne ulažite u marketing, promociju, osoblje...PONUDA
Konkurencija i ponuda ugostiteljskih objekata sve je veća, kao i troškovi. Prošla su vremena kada je bilo dovoljno otvoriti lokal i posao je išao sam od sebe. Da bi danas privukli goste, a time popravili i svoje poslovanje, morate uložiti puno više truda. Poslovanje se mora otpimizirati, paziti na normative, usavršavati osoblje, a marketing je postao jedna od važnijih stavki u poslovanju svakog ugostiteljskog objekta.

GOST JE NAJVAŽNIJI
Staro je pravilo da je gost uvijek u pravi, pa je u tom smislu i vođenje ugostiteljskog objekta dobro prilagoditi profilu gostiju, lokaciji, mogućnostima... Ako uspijete u tome, možete dobiti zadovljnog gosta koji će se opet vratiti, ali još i važnije, može vam besplatnom reklamom omogućiti dolazak novih gostiju. Vaša ideja može biti vrhunska, ali ako ne odgovara okolini, profilu gostiju, nemojte se oglušiti na potrebe onih od kojih živite – gostiju.

MARKETING
U mnoštvu ugostiteljskih objekata koji danas postoje, morate 'natjerati' ljude da dolaze baš kod vas. Uz uz klasične metode oglašavanja putem reklama, te još više usmenom predajom, danas poslovanje možete poboljšati aktovnosti na društvenim mrežama i tzv. gerila marketingom. A sve u svrhu da budete, osim po kvaliteti i raznovrsnosti same usluge, drugačiji i u marketingu.

TIMSKI RAD
U vašem objektu radi više ljudi, samim time i više karaktera, odnosno osobnosti zaposlenika. Gost osjeća kad je sve u redu, a to uvelike ima utjecaj na njega i osnovno – na ostanak gosta u lokalu i potrošnju. Kako bi se gosti uvijek osjećali posebno, voditelj mora voditi računa da je osoblje zadovoljno, da pravoremeno reagira u slučaju neželjenih situacija, odnosno da posjetioci ne osjete probleme koji su zadesili voditelje ili vlasnike objekata. Dakle, moraju biti uvijek spremni i imati rezervnu varijantu za neželjene situacije.

ZADOVOLJNO OSOBLJE
Pokušajte svojem osoblju dati na važnosti, da se osjećaju kao dio time i da imaju utjecaja na odluke. Nemojte ih doživljavati samo kao izvršitelje svojih ideja, poslušajte od njih savjete jer oni su u direktnom kontaktu s gostima, a poslušate li njihov savjet, osjećat će se bolje i više se truditi. Također, cijenit će pohvalu ili nagradu za uloženi trud, što se također može osjetiti na poslovanju. Zamislite samo namrgođenog konobara ili nemotiviranog kuhara.

USKLADITE NORMATIVE
Normativ je potreban materijal za pripremanje određenog jela ili pića. U svakom trenutku morate imati pravilno određene normative jela i pića. Sve mora biti kao po špagi jer konobar uvijek može iskoristiti 'rupicu' u sustavu kojom može oštetiti vaše poslovanje.

RADNO VRIJEME
Postoje restorani koji toliko drže do kvalitete svog proizvoda da djelatnicima daju kolektivni godišnji, odnosno bolje im je da je lokal zatvoren nego da kvaliteta nije na razini na koju su navikli goste. Posebno se to odnosi na restorane koji imaju istaknutog ili čak slavnog glavnog kuhara. Teško da ga netko može zamijeniti pa je ponekad možda bolje i zatvoriti lokal, naravno, uz upravo takvo objašnjenje (briga za kvalitetu), nego da radi ispod renomea.

FORMIRAJTE GRUPE
Kao i u svakom poslu, nisu uvijek svi jednako sposobni i talentirani. Ukoliko imate mogućnosti formirati timove, pokušajte izabrati dva najbolje kao dvoje vođe tima. Oko njih gradite ostatak, da bi usluga konstantno bila ujednačena.


Vaš Gastroposao Savjetnik

Top