Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

23.02.2016.

Konzultirajte se za uspješnije poslovanje

 

U vrtlogu previše informacija mnogi se sami upuštaju u razne procjene i često pogriješe, a pogreške mogu biti od krivo odabranih kadrova, nepotrebno kupljenih aparata, do kašnjenja u realizaciji samog projekta

Ugostiteljstvo, odnosno restoranski i hotelski poslovi vezani uz hranu i piće, dinamični su i skloni stalnim promjenama – kako zakonskim, tako i kadrovskim, tržišnim, tehnološkim i naposljetku trendovskim.

Opće je poznato da u poslovanju ugostiteljstva postoji cijela lepeza pisanih i nepisanih pravila o kojima i postojeći i budući vlasnici često znaju malo ili nedovoljno, iako se u poslovanju ovog tipa djelatnosti investiraju značajna sredstva i prilikom pokretanja posla i prilikom samog poslovanja.

U svijetu je normalno da postoje specijalizirane tvrtkje koje pomažu ugostiteljima, vlasnicima i upraviteljima, kako bi prilagodili i optimizirali svoje poslovanje. Takve konzalting usluge pružaju tvrtke koristeći niz vrhunskih stručnjaka i ugostiteljskih djelatnika sa dugogodišnjim iskustvom.

Brojna pitanja i nepoznanice nameću se kod onih koji tek namjeravaju otvoriti ugostiteljski objekt, kao i kod onih koji već godinama rade, prije svega zbog sve veće ponude i novih trendova koji se gotovo svakodnevno mijenjaju.

Kod 'počenika', odnosno onih koji tek namjeravaju krenuti u biznis, širok je spektar pitanja i odgovora. Od izbora lokala, pozicije, uređenja, potrebne papirologije... Posebna j e priča oprema kuhinje (ako će se u ugostiteljskom objektu pripremati hrana), sale, pa pitanje menija, izrade normativa, vinske karte, općenito ponude...

Možda i najvažnija stavka je odabir odgovarajućih kadrova, odnosno kvalitetnih djelatnika koji znaju što rade i u uvijek vladaju situacijom. 'Stotinu' je pitanja, a iznosi kod ovakvih ulaganja mogu biti jako veliki. Puno je stavki i detalja u pripremi poslovanja, mnogi se tada u vrtlogu previše informacija sami upuštaju u procjene i često pogriješe, a pogreške mogu biti od krivo odabranih kadrova, nepotrebno kupljenih aparata, do kašnjenja u realizaciji samog projekta.

Konzultatni su tu upravo da bi se takve neželjene situacije i troškovi izbjegli. Dogovori s konzultantima mogu biti različiti, no polazišna je točka   da se precizno ugovaraju točno određeni poslovi i za realizaciju potrebno vrijeme.

Sve se stavke oblikuju u ugovore, uz fazna izvješća, posebno kod duljih suradnji. Ovisno o tome, različito se vrednuje i rad konzultanata – kod manjih projekata gdje nije potrebno angažman kroz cijeli dan, suradnja se ugovara kroz satnicu i broj angažiranih osoba. Za kompleksnije projekte, suradnja se određuje vrednovanjem ukupnog projektnog zadatka.

U oba slučaja jasno se moraju odrediti ciljevi angažmana konzultanata. Kako bi oni bili što uspješniji, moraju imati snažnu infrastrukturu kadrova s velikim iskustvom za pojedina područja.

Unutar HoReCa sektora takve tvrtke raspolažu stručnjacima u raznim područjima – od segmenta tehnologije, pronalaženja i edukacije kadrova, postavljanj menija i osnova poslovanja, do zakonske regulative.

 

 

Vaš Gastroposao Savjetnik

 

Top