Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

19.05.2017.

Kako uživati u bobu - lekcija za napredne

Bob više nije skup, ima ga puno. Sigurno i vi imate svog omiljenog Dalmatinca s tržnice koji nosi majicu s natpisom “Dilan bob!”

Ultimativna enciklopedija novoga doba, Wikipedia u svom najrasprostranjenijem izdanju na engleskom jeziku odala je neočekivano priznanje hrvatskoj gastronomiji.

Napis o bobu temeljito je odrađen sa svih ključnih aspekata, od botaničkog do kulinarskog.

Upravo ovaj posljednji počinje riječima: “In Croatia…”. U bobu se uživa širom svijeta, Wikipedia poslije navodi istaknute primjere popularnih recepata po kontinentima.

No u Hrvatskoj mladi je bob gastronomski kult.

Logično, u napisu se navodi jelo nazvano janjeći gulaš, (lamb stew), omiljeni dalmatinski recept, fantastična poveznica mlade janjetine i mladoga boba, pravi sezonski blagoslov.

Ovaj se dvojac znade uzdići i do savršenog gastronomskog trojstva, u slučaju kada im se pridruže artičoke. I ta je priča kao primjer genijalnosti naše tradicije navedena u Wikipediji.

Kako uživati u bobovom novom ruhu? Za početak na vrlo jednostavan način.

Pišući ovaj tekst sjetio sam se Dina Galvagna znatno prije nego što se prometnuo u zvijezdu.

Radio je u najmanjoj kuhinji zagrebačkog ugostiteljstva, u danas nepostojećem restoranu u Radićevoj nadomak Kamenitih vrata.

Napravio je široke rezance, papardele i po njima posuo ogoljeni bob vrlo kratko prepržen na maslinovom ulju i nekoliko prepolovljenih mini rajčica.

Bio je to klasični primjer talijanskog minimalističkog trobojnog savršenstva: zeleni bob, bijela tjestenina, crvene rajčice.

Čak ni ribani sir nije bio neophodan, ali je svakako dobrodošao. Opcije su naravno i češnjak, bosiljak i ljuta papričica.

Uz ovako solidne temelje svako se može po svom nahođenju poigravati s ovim receptom.

Dino je, razumije se, sam pripremio tjesteninu.

Razni oblici gotovih tjestenina primjereni su za ovakav tip jela, tagliatelle su u vrhu odabira. Postoji i snažan argument koji tvrdi kako njoki ipak najbolje pristaju uz bob i rajčice.

Napomenuo sam kako je Dino koristio “ogoljeni” bob, dakle s boba boba skinuo je opnu.

Na taj način bob postaje iznimno lagana namirnica, što je važno u ovom dijelu sezone kada ga ima puno, nije više u cvijetu mladosti, ali je zato jeftiniji i dostupniji. sada je vrijeme i da ga smrznemo za one dane u godini kada tržnica nije tako žarko zelena od klorofila i crvena od jagoda i trešnji.

Ogoljeni bob u svježem izdanju zanimljiva je opcija, a u smrzutom gotovo obvezna. Cijeli posao oko čišćenja se svakako isplati, a srećom taj se proces kod smrznutog boba bitno ubrzava kada se smrznuti bob kratko ofuri.

Dakle, požurite na tržnice i kupite bob, a ako ste i ljubitelj janjetine – kupite i mladi grašak, te pokoju artičoku – i napravite janjetinu s bižima, bobom i artičokama.

 

 

Vaš Gastronomad Rene Bakalović

 

 

Top