Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

30.10.2019.

4 Pesto umaka koje morate napraviti

 

Popularna tjestenina s pesto umakom odličan je zalogaj za svaku priliku - za na brzinu, kao predjelo, a ako se napravi slijedeći naše savjete - postaje prava delicija

 

  • Pesto je u osnovi gusta smjesa za koju koristimo orašaste plodove i začinsko bilje

  • Najpoznatiji je Pesto Genovese - radi se s bosiljkom i pinjolima

  • Može se raditi i u drugim kombinacijama - s rajčicama, orasima, bademima

  • Kliknite ovdje za osnovni recept za domaću tjesteninu

 

Brzinska tjestenina s pesto umakom čest je odabir ako vam banu nenadani gosti i prijatelji. Dok se tjestenina kuha, brzinski pomiješate ulje, pinjole, maslinovo ulje i parmerezan - to sve na sitno sameljete ili istučete i zamiješate u gotovu paštu. I uživate.

Sve je gotovo za 20-tak minuta, čak i pojedeno. Ukoliko baš doista nemate vremena možete i koristiti kupovni pesto, ali mi predlažemo da odvojite malo vremena i pripremite svoj. Pa kad već radite pesto, donosimo vam i recept za izradu domaće tjestenine.

Podrijetlo Pesta

Pesto je u osnovi gusta smjesa za čiju pripremu koristimo orašaste plodove i lisnato začinsko povrće koje smo zdrobili (“peštali”) te povezali s naribanim sirom i maslinovim uljem.

Smatra se da je pesto nastao kod naših jadranskih susjeda još u doba Rimljana, recepata ima nebrojeno i pronalazimo ga u raznim varijantama na cijelom Mediteranu - može se napraviti (izumiti) prema predlošcima drugih umaka (dipova) iz cijeloga svijeta.

Pesto Genovese

Najpoznatiji pesto je pesto genevese - nastao je u pokrajini Liguriji u gradu Genovi, a radi se od pinjola, češnjaka, mješavine parmezana i pecorina, bosiljka i maslinova ulja.

Tradicionalno, pesto iz Genove dodatno se upotpunjavao kuhanim mahunama i krumpirom, da bi bio izdašniji (treba ipak nahraniti siromaha), a “smije” se raditi samo uz pomoć drvenog mužara jer ne dolazi do oksidacije - imperativ je korištenje mužara izrađenog od drva masline.

Za usitnjavanje nož je strogo zabranjen jer svježi bosiljak oksidira (dakle, ili trganje rukom i keramičkim nožem pa onda u mužar).

Najpoznatiji je pesto genovese koji se radi s bosiljkom, pinjolima, maslinovim uljem i parmezanom

Sicilijanski pesto

Uz spomenuti, slavom je opjevan i sicilijanski pesto, a mi smo pripremili još i pesto trapanese koji vuče porijeklo iz Trapanija sa Sicilije, a baza su mu polusušena i svježa rajčica, bademi ili orasi, bosiljak te možda malo mente.

Za gustoću se dodaje ovčji sir (pecorino).

Mediteranski Pesto

Za istočnjački pesto inspiraciju smo crpili s područja zemalja Magreba (dakle Maroko, Alžir, Tunis, Libija, dio zapadne Sahare i Mauritanije - možda još koji kilometar gore ili dolje). Bosiljak ovdje zamjenjuje menta, a pinjole pistacija.

Egzotični okus dodajemo sa svježim korijandrom, kuminom, harrisa pastom i limunovim sokom.

Dalmatinski pesto

Naš četvrti pesto je eksperimentalni, jednostavnog naziva pešt na pesto. Čini ga pešt koji pripremamo od češnjaka, lista peršina i na sitno kosane pancete (odličan je odabir lardo - bijela masnoća).

Sastojci se na sitno izrežu te se “tuku nožem” dok se ne dobije pašteta.

Snagu okusa smo dopunili ribanim ovčjim sirom te dodali prepečenu sitnu pancetu da hrska pod zubima.

Svi recepti

 

Pesto voli raznu tjesteninu, poput špageta, ali kraća šuplja pašta će još bolje odgovarati jer na nju bolje prijanja umak

 

Vaš Gastroposao/Gastronomadi kuharski labos

 

Objavljeno u magazinu Dobra Hrana 2019.

 

 

Top