Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

05.02.2018.

Čvarke možete napraviti sami!

 

Iako se donedavno vjerovalo da je za pretilost kriva životinjska masnoća, pa je potražnja za masnim, slasnim pancetama, špekovima i kao kralju ponude čvarcima gotovo nestala, po ne znam koji put iznova je dokazano da su masnoće životinjskog podrijetla zapravo zdrave, jer se samom preradom masnoća u našem pohlepnom trbuščiću potroši više kalorija nego što ih unesemo


Pojednostavljeno: ako jedemo čvarke, zapravo mršavimo. Dodatno, važno je spomenuti da štetnog kolesterola zapravo i nema jer proizvodi ga jetra i oko 75% onog “štetnog” stvara kada konzumiramo ugljikohidrate. Za pripremu čvaraka nije potrebno puno sastojaka. Zapravo je bitna samo slanina sa svinjskih leđa. Važno je reći da se proizvodnja čvaraka uvijek vezala uz kolinje, odnosno svinjokolju, ali nema nikakva razloga da ih u bilo koje doba, uz malo truda, ne pripremimo kod kuće. Za kilogram čvaraka treba vam 9 - 10 kg slanine (tvrđe, s leđa) narezane na kocke koje bi trebale biti jednake veličine, da se one manje pri prženju ne bi prepržile, a veće ostale sirove.


ZA KILOGRAM ČVARAKA TREBAMO OKO 10KG SLANINE

Za pripremu čvaraka nije potrebno puno sastojaka, zapravo je bitan špek od leđa i malo truda. Važno je reći da proizvodnju čvaraka uvijek vežemo uz kolinje odnosno svinjokolju, ali možemo ih pripremiti i kod kuće – treba nam samo malo truda.

Za 1 kg čvaraka treba vam 9-10 kg slanine (tvrđe, s leđa) narezane na kocke koje bi trebale biti jednake veličine, da se one manje pri prženju ne bi prepržile, a veće ostale sirove. U lonac se doda malo vode, a slaninu tijekom kuhanja treba neprekidno miješati. Kad omekša, valja dodati malo mlijeka i smanjiti vatru. Neki dodaju i glavicu crvenog luka radi posebne arome. Kad je mast bistra, a čvarci su zlatnosmeđi i „bestežinski“ poskakuju na površini, procijedimo ih i stisnemo. Što jače ih stisnemo, bit će hrskaviji.

 Kad se ohlade, spremite ih u suhu staklenku i čuvajte u hladnjaku.

Prije posluživanja valja ih posoliti, a nekima najbolje prijaju s lukom i pancetom.

Topite li salo, masnoću možete koristiti umjesto maslaca, kao dodatak tijestu za kolače (salenjake) i kruh, ili za pripremu ljekovite masti od nevena.

Od čavaraka se mogu napraviti čvarkuše (pogačice od čvaraka) i paštete, a možete ih poslužiti i s palentom.

Svinjska mast je iznimno zdrava, stabilna masnoća i cijenjeni izvor energije. Treba ju procijediti i pretočiti u, najbolje, staklenu posudu i čuvati dobro zatvorenu na hladnom mjestu. U njoj možete čuvati meso ili čvarke, ili je koristiti za pripremu jela, umjesto ulja.

 

Zoran Šimunić

izvor: www.dobrahrana.hr

 

 

Top