Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

27.11.2015.

Portal Gastroposao podržala i EU

 

 Ukupna vrijednost projekta je 1,36 mil.kn, a 95 % vrijednosti sufinancira Europska unija. Svrha projekta je razvoj i implementacija web portala za posredovanje u zapošljavanju radnika ugostiteljske struke Gastroposao.eu

 

Velike su fluktuacije u ugostiteljskoj struci. U jeku turističke sezone, u Hrvatskoj je zaposleno više od 90.000 djelatnika u ugostiteljstvu i turizmu, no ta se brojka nakon ljetnih mjeseci smanjuje i za trećinu. Na taj način u Hrvatskoj imamo „dva velika razdoblja“: jedno je uoči ljeta, kada puno sezonaca traži posao na moru, a ugostiteljski objekti jako puno djelatnika, dok je drugo nakon sezone, kada se posao ili djelatnici traže na kontitnentu.

S tom problematikom godinama su se susretali u Udruzi Gastronomada, gdje bi im od proljeća pa do kraja ljeta pristizali upiti o preporuci za posao ili dobrog kuhara. Kako bi olakšali posloprimcima i poslodavcima ovj proces, Gastronomadi su osmislili jedinstveni projekt namijenjen samo za sektor ugostiteljstva.

Ideju Gastronomada prepoznali su i u fondovima Europske unije, koja je sufinancirala projekt. Prijavitelj projekta je Udruga za promicanje vrijednosti hrvatske gastronomske i enološke baštine “Gastronomadi”, partneri na projektu su VIDRA – agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 1,36 mil.kn, a 95 % vrijednosti sufinancira Europska unija.

Svrha projekta je razvoj i implementacija web portala za posredovanje u zapošljavanju radnika ugostiteljske struke Gastroposao.eu, a pored toga za ciljnu skupinu provoditi će se i radionice sa ciljem upoznavanja funkcioniranja tržišta rada, što će im omogućiti jednostavniji pronalazak posla. Ciljna skupina su 60 poslodavaca u sektoru ugostiteljstva, 120 učenika srednjih stručnih škola u Virovitičko-podravskoj županiji i 130 nezaposlenih kvalificiranih i prekvalificiranih osoba iz HORECA sektora (sektor ugostiteljstva).

Prijava na portal će biti besplatna za posloprimce i poslodavce, a važno je za posloprimce da će moći birati hoće li njihov profil biti dostupan, odnosno vidljiv, ili ne. No, u svakom slučaju, nakon besplatnog ispunjavanja životopisa, mogu biti prisutni na tržištu rada, bez obzira na to što možda imaju posao. Posebnost portala Gastroposao.eu je ta što je specijaliziran i prilagođen samo za sektor ugostiteljstva, što ga uvelike razlikuje od općih portala za zapošljavanje.

„Mnogi kuhari ili konobari su po formalnom obrazovanju nešto sasvim drugo, pa je u općim portalima za zapošljavanje teško uvidjeti kvalitete i vještine koje su stekli – rekao je voditelj projekta Zoran Šimunić i nastavio:

Zbog toga smo već i besplatnu prijavu prilagodili informacijama koje su važne za poslodavce. Kroz te informacije poslodavac može vidjeti je li iskustvom i prijašnjim radom kandidat dovoljno kvalificiran za njegov ugostiteljski objekt. Uz to, moguće će biti i verifikacije znanja, kao i edukacije vezane uz sektor ugostiteljstva.“

Upravo se edukacije i verifikacije znanja najveći dio inovativnog pristupa zapošljavanja portala Gastroposao.eu. Kandidati će imati mogućnosti biti snimani dok, primjerice, rade rižoto, a kratki video moći će biti vidljiv na njegovom profilu, pa se potencijalni poslodavac i na taj način može uvjeriti u znanje i sposobnosti određenog kandidata.

Prema nekim podacima, čak 25 posto tržišta rada vezano je uz ugostiteljstvo, od samih djelatnika u ugostiteljskim objektima, do dobavljača opreme, malih i velikih proizvođača...

 

Vaš Gastroposao Savjetnik

 

Top