Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

22.12.2015.

Povijest "Grincajga"

 

Piše: Rene Bakalović

Kod nas svakodnevnica, a u svom izvorištu, nekadašnjoj austro-ugarskoj, se u potpunosti izgubio. Sklonost naših ljudi, ga je prilagodila, i sačuvala od zaborava, te je tako postao neizostavan dio naše gastronomske tradicije...

Na austrijskim izvorištima grincajg (gruenzeug, zelenjava) kao prodajni artikl, ali i kao pojam već se uglavnom izgubio. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj grincajg je u svom prerađenom obliku opstao.

Avangardna ideja neznanog poduzetnog povrtlara iz prošlih stoljeća da kompletira i poveže odabir korjenastog i lisnatog povrća nužnog za dobru juhu i ujuške genijalni je marketinški potez koji zaslužuje veću pažnju stručnjaka.

Mrkva, žuta mrkva, peršin, celer, koraba, list peršina, celera, kelja i kupusa, ponekad i komad poriluka spadaju u ovaj jedinstveni komplet.

Omjer sastojaka i njihov aranžman mogao bi biti posebna disciplina komercijalne ikebane s posebnim naglaskom na mijene kroz sezonu s obzirom da ne uspijevaju svi sastojci u istoj mjeri u isto vrijeme niti im je cijena ujednačena.

Kao što sva umješnost povrtlara dolazi do izraza u dizajniranju njegovog grincajga, tako se i znanje kupca prepoznaje po dobrom grincjagu čije lišće viri iz njegovog cekera.

Konačno grincajg je minimalni komplet od kojeg se za nuždu i bez dodataka može načiniti ukusna povrtna juha.

Grincajg je također i oznaka dobrog kuhara koji odbija komfor instant industrijskih mješavina i s pravom drži da su izvorni okusi svježeg korijenastog i lisnatog povrća bez sintetskih pojačivača okusa preduvjet za ozbiljne juhe, ujuške, gulaše i paprikaše.

Danas je teško utvrditi je li grincajg preteča ili sljednik francuske ideje i kulinarskog standarda, vezice zvane bouquet garni. Ideja grincajga u svakom slučaju zaslužuje novi val internacionalizacije, ovaj put u suprotnom smjeru, iz Hrvatske natrag na Zapad. To sigurno nije puka fantazija jer se grincajg gotovo u identičnom obliku iz ponude tržnica proširio i na standardnu svakodnevnu ponudu u najveće lance supermarketa. Uz povezanost gumicom sada je dobio standardno pakovanje u podlošku od kartona ili stiropora i zaštitu prozirnom plastičnom folijom.

Na samim tržnicama, pak, ustupak modernim vremenima jest grincajg za lijenčine. Kada nema previše kupaca kumice peru, čiste i gule sastojke grincajga i obično ih nude u prozirnim plastičnim vrećicama.

 

Izvor: Knjiga Hrvatske Gastro Ikone

 

Top