Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

29.12.2015.

Princ dalmatinskih južnih strmina

 

Piše: Željko Suhadolnik

 

Plavac Mali, crni vitez i princ poluotočkih i otočkih južnih strmina na našemu Jadranu, duboka je i kompleksna povijest, sadašnjost ali i budućnost Dalmacije, te njezino - ali i opće-hrvatsko! - neprocjenjivo vrijedno egzistencijalno, prehrambeno, organoleptičko, ambijentalno, turističko, čitaj: hedonističko, gospodarsko i socijalno obilježje. Svojom osobnošću i katarzom učinio je u narodu mnogo, na cjelokupnom teritoriju kojega je obuhvatio lokalnome je stanovništvu omogućio da preživi, i uza nj se veseli, a u modernom dobu, kad se s treće pozicije po ukupnome teritoriju što ga zauzma u Lijepoj našoj popeo na drugu, iza Graševine a ispred Malvazije Istarske, uz mnogo užitaka i zadovoljstava za stolom, omogućava mu i da - odlično zaradi.

Ugledao je svjetlost dana u okolici Splita, iz ljubavi Crljenka Kaštelanskog i Dobričića sa Šolte. Pedigre mu seže čak i do Amerike, Kalifornije, naime jedan od roditelja, Crljenak Kaštelanski, poput mnogih naših ljudi u povijesti, otisnuo se u bliži i daleki svijet, dijelom na apeninski jug gdje je postao Primitivo, a dijelom u SAD, gdje se globalno proslavio, doduše s novim imenom – Zinfandel. Stranci bi lomili jezik izgovarajući Crljenak Kaštelanski.

Međutim Plavac Mali nije im teško izreći, pa - to je tako višestruko pitko, kroz jezik i kroz nepce... Plavac Mali naša je velika šansa, ne samo kao vino sina u potpunosti na kvalitativnoj razini vina proslavljenog roditelja, nego i stoga što je u radu s Plavcem Malim u vinogradu dosta lakše nego s
Zinfandelom/Crljenkom... 

S obzirom na osjetljivost na hladnoću, svoje je glavno boravište spustio južnije od Kaštela i Splita, a za centre ukazanja, odnosno iskazivanja osobita vlastita sjaja, izabrao je manjim dijelom južne padine otoka Brača, naročito u predjelu Murvica, te - kao da želi pokazati kakvu snagu je u stanju crpiti iz siromašne kamene postelje! – čovjeku vrlo nekomforne južne strmine otoka Hvara zvane Hvarske plaže, naročito lokalitete Sveta Nadjelja i Ivan Dolac, kao i južne padine poluotoka Pelješca, poglavito lokalitete Dingač i Postup. Borba za hranom čini ga tu čvrstim i izdržljivim te sa supstancom i dušom, osebujnime, a svjetlost i temperatura, koje ga miluju ga trostruko: sunčevim zrakama izravno, refleksijom od kamena s tla, te refleksijom od mora, i osebujnime i dragime. Može li toplina doma i rezultirati nečime što nije milo, i drago?... Na Hvarskim plažama te Dingaču i Postupu Plavac Mali dignuo se izričajem na poneku potenciju više.

U čaši plamti, osvaja živom tamnom i gotovo neprobojnom rubinskom bojom, kompaktnim dobro iskazanim i razvijenim dubokim i trajnim mirisom, bouquetom u kojemu se skladno miješaju voćnost u pravcu tamno-plavog voća s naglaskom na suhu (plavu) šljivu, zatim mediteransko bilje, makija, začinske nijanse dobivene školovanjem u bačvi(ci), balzamske note stvorene dužim dozrijevanjem i odležavanjem. Impresioniraju njegovi potentnost, struktura i tijelo a, kad čovjek pripazi pri njegovu stvaranju i odgoju, istodobno i dotjeranost i elegancija.

Plavac Mali i više je od ikone. On teče našim žilama...

Ipak, s obzirom na to koliko je u stanju prenijeti poruku s izvora, puni pogodak bit će kad mi budemo više on, nego što je on, kako je to sada, više mi... 

 

Izvor: Knjiga Hrvatske Gastro Ikone

 

Top