Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

17.01.2018.

Video savjeti: Konačno naučite kako pravilno rezati nožem

Kao što je svojedobno čuvena reklamna krilatica “Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje” sugerirala važnost konzumacije bjelančevina, tako u svijetu kuharstva nijedno jelo ne može biti pripremljeno bez noža. Vrsta i proizvođača noževa ima bezbroj, od onih čudesnih, koje prodaje simpatični striček iz TV prodaja, nerijetko upitne kvalitete, pa do “pravih” noževa nešto više cijene, ali iznimne trajnosti jer smatra se da bi nož trebao trajati cijeli život.

Treba spomenuti i “specijalne” noževe koji se najčešće rade na Dalekom istoku, iznimne kvalitete, ali i cijene jer je tehnologija proizvodnje slična kao i kod izrade samurajskih mačeva. U osnovi, u kući bi trebali imati kuharski nož (chefs knife) dužine oštrice 21 - 23 cm i on će u većini slučajeva biti vaš glavni nož za kuhanje. Kolekciju bi svakako trebalo upotpuniti malim nožem za guljenje i obradu povrća (pairing knife) koji će odlično odraditi posao guljenja luka ili sjeckanja češnjaka.

 

Epizoda 1. - Škola rezanja luka i češnjaka

 

Borbeni komplet
Ako se primimo obrade mesa, neizostavan je pandler pomoću kojeg komade mesa možemo lako odvojiti od kosti. Ovim bi vaš borbeni komplet za uobičajeno kuhanje trebao biti potpun. Naravno da ga se da još nadopuniti nožem za rezanje kruha pa onim za pršut pa santoku nožem koji je odličan za sjeckanje povrća, odnosno tipičan nož u istočnjačkoj kuhinji. Važno je spomenuti da nož mora dobro ležati u ruci - to znači da se, kad ga primite i simulirate rezanje, dobro osjećate - neki noževi će vam biti preteški, drugi će vam biti izvan balansa. Kod odabira noža budite spremni izdvojiti malo više novca jer ipak kupujete kuharskog pomagača koji će vas pratiti svaki dan.

Epizoda 2. - Dodatni rezovi za povrće

 

Nove epizode uskoro dolaze !

 

 

 

Pripremili: Pantelija Pekić i Zoran Šimunić

 

izvor: http://www.dobrahrana.hr

 

Top