Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

21.11.2018.

Dobitna gastronomska kombinacija 3 x 12

Po količinama maslinovog ulja Hrvatska je u mediteranskom okružju mali, gotovo nezamjetan proizvođač. Po kakvoći, međutim, najbolji hrvatski uljari ujedno su i u svjetskom vrhu. Dokazuju tu na najuglednijim svjetskim smotrama i ocjenjivanjima već godinama. Radi se o pojavi koju i stručnjaci nazivaju hrvatskim maslinskim čudom. Naši su uljari, naime slijedili najbolje spoznaje stečene tisućljetnom tradicijom maslinarstva u Istri i Dalmaciji, a usvojili su i najnovije znanstvene i tehnološke spoznaje. Najviša priznanja na najvećim svjetskim manifestacijama hrvatskim maslinarima nisu više novost. Osim u kvaliteti naši uljari prednjače u njegovanju i u segmentu vrhunskih monosortnih maslinovih ulja. Svakoj sorti pristupaju posebno, odvajaju u berbi, preradi, ponudi i prezentaciji. Osim potrage za savršenim vinom prema receptu pojedinog jela sklad je sada zaokružen prepoznatljivim osobinama pojedine sorte maslina. Bjelica, crnica, buža, oblica, lastovka, askolana i desetci drugih autohtonih i uvezenih sorti postale su prepoznatljive, dobile svoj jasan profil i zauzele mjesto u dobro promišljenim jelovnicima. 

 

Potaknuti ovim trendom vrhunski chefovi traže one sorte ulja koje savršeno pristaju njihovim jelima, a sommelieri usklađuju to veliko gastronomsko trojstvo. Ovu zamisao Gastronomadi predstavljaju na vinskom festivalu Vino.com. Kraj studenog prigoda je da se kultu mladih maslinovih ulja pridruži kult tartufa, još jedan od naših gastronomskih blagoslova. Naime Hrvatska je jedinstvena po tome što u njoj cijele godine uspijevaju tartufi u tržišno isplativim količinama: tri temeljne crne sorte i jedna bijela.

Tim stručnjaka iz kluba Gastronomada i chef Marin Rendić iz restorana Bistro Apetit izradili su gourmet kartu prema ovogodišnjim najboljim mladim uljima iz maslinika od Istre do Dalmacije. Prema sortnim odlikama svakog ulja odabrana je najprije ključna namirnica, pripadajuća gastro ikona, od svježih crnih i bijelih tartufa do otočkog meda . Potom je osmišljen recept primjeren svakoj namirnici. Na koncu je sommelier zaokružio priču krenuvši od sorte grožđa i terroira, prema vinaru i godištu vina kojim je zaokruženo ovo veliko trojstvo.

12 vrhunskih sortnih maslinovih uja berbe 2018. probranih iz maslinika od Zapadne Istre do Južne Dalmacije svako od njih po mjeri 12 malih jela od kultnih namirnica, poput svježih crnih i bijelih tartufa, mlade otočke skute, odležane govedine, velebitskog meda i 12 najboljih vina Grand Cro vinarija samo za 12 connoisseura.

Stremljenje vrhunskoj izvrsnosti ovakve prezentacije poticajna je, uzbudljiva i vrlo zahtjevna priča. Stoga je i broj mjesta ograničen kako bi se uz kušanje postigao ugođaj druženja i razmjene mišljenja.
Radionica će se održati 23.11. od 16:30 do 18:00 sati, a moderatori su gastronomadi Rene Bakalović i Zoran Šimunić.

Cijena radionice 600,00kn / osoba - ograničen broj do 12 osoba.

Upiti na [email protected]

 

Top