Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

27.01.2016.

Najčešće pogreške prilikom traženja posla

 

Prije svega pokušajte racionalno procijeniti vaše prednosti i mane, odnosno kojim vještinama najbolje vladate. Traženje posla usmjerite po kvalitetama koje posjedujete, nemojte tražiti posao koji možda baš i nije idealan za vas

Samopouzdanje, odnosno znati što želite jako je važno kod traženja posla. Dakle, ne da posao tražite samo deklarativno, javljate se na natječaje i pritom se nadate da vas neće izabrati. Ako doista želite pronaći posao, napravite plan kako bi si olakšali pronalazak posla. Za početak, trudite se na sve strane doći do posla, odnosno preko prijatelja, obitelji, medija... saznajte gdje postoji mogućnost zaposlenja. Kada ste to utvrdili, pokušajte izbjeći nekoliko pogrešaka koje vam uvelike mogu smanjiti šansu za zaposlenjem.

1. LOŠE NAPISAN ŽIVOTOPIS

Ako je oglas za posao objavljen u nekom od medija, velika je šansa da će se za posao prijaviti jako puno kandidata. Poslodavac, odnosno osoba koja odlučuje o vašem zaposlenju, dobiti će puno životopisa i možda neće sve niti pročitati, a vi ga pravilnim pisanjem možete „prisiliti“ da baš vaš pročita do kraja i pozove na razgovor za posao. Za početak, proučite gdje se želite zaposliti, kakav im djelatnik treba, s kakvim kvalifikacijama i s tim informacijama prilagodite životopis. Važno je i da na početku životopisa u nekoliko rečenica pokušate objasniti zašto ste vi idealni za posao. Primjerice, roštiljarnica traži kuhara. Vi imate isksutva u pripremanju roštilja, no zadnje dvije godine radili ste u ribljem restoranu. Poslodavcu nije toliko važno da ste radili u ribljem, ali jest da znate pripremati jela s roštilja, pa je onda bolje to istaknuti na početku, a ostala zaposlenja navesti kasnije. Pripazite i da vam životopis nije predugačak, te da je gramatički i pravopisno točan te istinit. Istraživanja su otkrila da čak 38 posto životopisa sadrži greške prilikom pisanja, a gotovo 29 posto upiše krive podatke – mail adresu, datum, broj telefona/mobitela...

 

2. ODREDITI POZICIJU

Uvijek je dobro biti samopouzdan i ambiciozan, ali i to mora imati mjeru i trebalo bi biti realno procijenjeno, a ako se procjenjujete sami, često dolazi do pretjerivanja. Nisu svi sposobni raditi sve poslove, netko je bolji u kuhanju dalmatinskih jela, netko radi sjajne pizze, netko je vrhunski koktel-majstor. Pokušajte se što je moguće realnije procijeniti, koje su vam jače, a koje slabije strane i s kojim vještinama odlično baratate.

 

3. BUDITE PRISUTNI NA TRŽIŠTU

Nemojte se isključivo oslanjati na objavljene natječaje i čekati da posao pronađe vas. Često se do posla dolazi upravo preko poznanstava, pa nemojte zanemariti kontakte s bivšim kolegama i prijateljima iz škole. Pokušajte biti aktivni na tržištu na kojem tražite posao. Tako ćete lakše doći do informacije traži li netko djelatnika za rad u ugostiteljskom objektu, a netko će vas se lakše sjetiti i preporučiti vas ako ste mu 'na oku'.

 

4. RAZGOVOR ZA POSAO

Ako ste došli na razgovor za posao, vaše šanse za zaposlenjem automatski postaju veće. No, i za to se treba dobro pripremiti. Poželjno je doći uredan i čist, prikladno odjeven, što znači ne uštogljeno, ali niti „klošarski“. Da ne bi smjeli zakasniti se podrazumijeva. Razgovor je važna stavka jer poslodavac stvara sud o vama i vašim kvalitetama,  te odlučuje hoće li vas angažirati. U pripremu za razgovor spadaju informacije o ugostiteljskom objektu u kojem tražite posao, odnosno kakavog je tipa, što bi se od vas tražilo na poslu. Budite mirni i samopouzdani, govorite razgovjetno, bez psovanja ili „uličnog rječnika“. Budite spremni na razna pitanja, jer to su vjerojatno sitni trikovi kojima poslodavac želi doći do više informacija o vama.

 

 

Vaš Gastroposao Savjetnik

 

Top