Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

06.11.2017.

Kruh naš svagdašnji - domaći kruh Vinske kleti Kurtalj

 

Kruh je univerzalni, jednostavni proizvod, praktički namirnica koja ne poznaje apsolutno nikakve granice te je stoga vjerojatno i najvažnija poveznica ljudi svih vremena, religija, kultura i civilzacija. Kruh je nasušna potreba čovjeka i neraskidivi dio naše baštine i civilizacije, a samim time se približio onoj duhovnoj dimenziji kao niti jedan drugi proizvod ili namirnica.

Svi znamo kako miris svježe pečenog kruha pobuđuje pozitivne emocije i osjećaj topline doma. Isto tako, kruh je simbol blagostanja i obilja. Kada bih trebao opisati kruh s dvije riječi, bile bi to upravo ove: veličanstvenost jednostavnosti.

U kršćanstva su kruh i vino povezani kao znamen Kristove prisutnosti, pa smo kod poznatog plešivičkog vinara Drage Kurtalja potražilio recept za kruh – onako jednostavno, bez kerefeka po domaći.

U pola litre mlake vode razmutimo 1 kocku kvasca ili kak bi po domaći rekli "germe", prstohvat šećera i žlicu svinjske masti. Kad smo razmutili, dodajemo cca 1,5 kg glatkog brašna, žlicu do dvije šećera i dobro umijesimo.

Smjesu stavljamo u tepsiju, po domaći "pleh" ili "protvan" - koju smo prethodno namastili, naravno, sa svinjskom mašću. Ostavimo da malo odstoji, po mogućnosti na toplom mjestu kako bi se tijesto diglo – dovoljno je 30 minuta na 80C.

Nakon toga stavljamo kruh u pećnicu i pečemo – 45 min na 180C .

Tijekom pečenja događa se čarolija pretvorbe tijesta u svježe pečeni kruh.

Kad je kruh ispečen – izvadimo tepsiju, preokrenemo kako bismo izvadili kruh iz tepsije te ga ostavimo da se malo odmori. Prije uživanja u konzumaciji, svakako prepručamo uživanje u onom iskonskom opojnom mirisu tek pečenog kruha, koje spaja ljude od praskozorja civilizacija do danas okupljajući ih oko stola.

 

Pogledajte video recept

 

 

Pogledajte i skuhajte i druge recepte iz video trilogije

Kelj čušpajz - bezvremenski klasik generacija
Faširanci - po domaći

 

 

Vaša Andreja i gastronomad Rene Bakalović

 

 

 

Top