Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

25.01.2016.

Kako uspješno odraditi razgovor za posao

 
Jedno od osnovnih pravila prilikom odlaska na razgovor za posao leži u dobroj pripremi za razgovor. Pojednostavljeno, trebate se prije upoznati s poslodavcem - njegovim poslovnim okruženjem, gostima, očekivanjima. Tu je Internet od presudne važnostiRazgovor za posao zbog svoje važnosti u mnogima može izazvati nelagodu koja ih može sputavati da se kandidat ne prikaže u najboljem svjetlu. Kako bi izbjegli moguće neželjene situacije te potencijalni neuspjeh, važno se dobro pripremiti za intervju. I tu postoje pravila i zakonitosti koje vam mogu olakšati razgovor za posao ako ih se pridržavate.

INFORMIRANJE I PRIPREMA
Prije razgovora dobro je proučiti u kakav objekt dolazite na razgovor, odnosno kakav bi trebao biti vaš posao i što se od vas očekuje. Ako je moguće, dobro bi bilo proučiti princip rada i poslovanja, ciljeve i već ustaljene zakonitosti ugostiteljskog objekta. S tim podacima možete prilagoditi i svoj životopis, jer on je često prvi selekcijski filter. S dobro napisanim životopisom, a s informacijama o poslu na koji se prijavljujete možete ga prilagoditi, imate veće šanse doći u daljnju fazu selekcije, odnosno razgovor s odgovornima.


Sa svakim svojim postupkom možete povećati ili smanjiti šansu za zaposlenje. Zbog toga se dobro pripremiti i informirajte o mjestu gdje idete na razgovor za posao, a onda pazite na svaki detalj.


Još jedan dobra stvar pripreme i informiranja je ta što biste se istaknuli među ostalim kandidatima ako poslodavac vidi kako ste se  pripremili, odnosno time bi pokazali da ste se potrudili i vam je važno da upravo vi dobijete posao na koji ste se prijavili.
Sa saznanjima o ugostiteljskom objektu lakše se možete pripremiti i na pitanja koja bi vam mogao postaviti budući poslodavac.

Neka od mogućih pitanja na razgovorima za posao:
 

  • Kako funkcionirati u timskom radu?
  • Koje su vaše vrline i mane?
  • Koliko vam znače dobri odnosi na poslu?
  • Zašto ste otišli s bivšeg posla?
  • Što nam možete pružiti ako vas zaposlimo?
  • Recite nam nešto o sebi?
  • Koju plaću očekujete i dali ste spremni raditi prekovremeno odnosno vikendom?
     

Ako se pripremite na moguća pitanja, na razgovoru ćete izgledati samouvjereno, pa će i vaše šanse biti veće. Iako, i tu morate paziti, jer ni višak samopouzdanja nije prednost.

KAKO SE POSTAVITI NA RAZGOVORU
Ponekad se odluke donesu u sekundi, pa je prvi dojam na razgovoru za posao jako važan, ta slika može odrediti sudbinu u ugostiteljskom objektu u kojem ste se prijavili za posao. Podrazumijeva se da budete točni, a najbolje je doći desetak minuta prije termina, nikako ne kasnije, jer i vrijeme vašeg dolaska govori puno o vama – vrijedi i u slučaju da dođete puno prerano, a o kašnjenju ne treba ni pričati. Dođete li i s uredno složenim dokumentima, poslat ćete poruku da ste organizirana i odgovorna osoba. Naravno, važno je paziti i na odjeću te osobnu higijenu.

Kada ste došli na red za razgovor, pazite na detalje, a to su i stisak ruke, te da uvijek budete nasmiješeni, ali ne pretjerano, kako biste ostavili dojam komunikativne i samouvjerene osobe. Nije naodmet reći da je psovanje zabranjeno, kao i laganje, a pokušajte razgovarati razgovjetno koristeći književni jezik i za početak se suzdržite pošalica.

Jako je važan i govor tijela, pa pokušajte uvijek biti uspravni, sugovornika gledati u oči i nemojte na bilo koji način pokazati nervozu. Budite sažeti, oprezni sa stvarima iz privatnog života, a pogotovo sa stavovima, političkim vjerskim... Također, pripazite što odgovarate ako vas pita o iskustvima, odnosno bivšim poslodavcima. Nemojte ih ogovarati i pričati ružno jer ih sugovornik možda poznaje, a usput će se i zapitati hoćete li tako ružno jednog dana pričati i o njemu.
Za kraj neki poslodavci pitaju vas imali pitanje za njih. Nije dobro reći da nemate, ali to zasigurno nije trenutak da pitate kada možete na godišnji odmor ili kada bi mogli dobiti povišicu.

Kažite da ste kroz razgovor dobili sve odgovore koji  su vam trebali ili postavite pitanje koje se tiče objekta ili poslovanja, i time budući poslodavac može vidjeti da vam je stalo do posla.


Vaš Gastroposao Savjetnik
 

Top