Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

11.10.2019.

Sezona poslova u Austriji - plaće i do 4.000€

ZAPOSLITE SE U AUSTRIJI! 

 

Zaposlite se u Austriji za sezonu - odlična plaća i uvjeti rada

Austrija je svjetski prvak u turizmu među zemljama koje nemaju pristup moru. Zimska sportska i wellness ponuda, brda, glečeri, krajolici i netaknuta priroda, glavni su aduti austrijske turističke ponude.

Gosti u Austriji mogu birati između više od 48.000 ugostiteljskih objekata, gotovo 16.000 hotela te preko 18.000 poduzeća specijaliziranih za sportske aktivnosti. Austrijski turistički sektor direktno zapošljava oko 300.000 djelatnika, a oko 700.000 radnih mjesta izravno je vezano uz turistički sektor. Ipak, kada krenu zimske radosti, austrijskom turizmu potrebna je dodatna kvalificirana radna snaga.

Ovo je prava prilika za sve sezonce i ostale turističke djelatnike koji i u zimskoj sezoni žele (za)raditi! 

Austrija zapošljava za sezonu 2019. /20.

Zaposlite se na sajmu poslova u organizaciji Advantage Austrija

 

 

Austrijska turistička poduzeća traže kvalificirane kandidate različitih profila: konobare, kuhare, kuhinjsko osoblje, pomoćno osoblje, radnike na recepciji, housekeepingu, animatore, osoblje za brigu o djeci, itd. 

Svi kandidati imaju priliku upoznati poslodavce iz austrijskog turističkog sektora koji traže turističke djelatnike te s njima obaviti prve razgovore u vezi zapošljavanju u zimskoj sezoni 2019. /2020.

 

 Poslodavci iz Austrije koji traže sezonske radnike


Alpenhaus Management GmbH

Franz Werner Pirker, 'Almhütten Moselebauer'

Gamsjäger Restaurant Ges.m.b.H.

Hammerle Group Betriebs-GmbH

Hinterstoder-Wurzeralm Bergbahnen AG

Hotel Bauer GmbH & Co KG

Hotel Mooshaus Gerber GesmbH & CoKG

Hotel Post Steeg Norbert Obwegeser e.U.

Hotel Sonne Besitz GmbHHotel Sonne

Hotel Unterschwarzachhof

Medizinisches Zentrum Bad Vigaun GmbH & Co KG

Schultz Gruppe / Zentralbüro für Marketing – Werbung und Verkaufim Informationsbüro Hochzillertal

Verein Komm-Bleib

Wirtschaftskammer VorarlbergSparte Tourismus u. Freizeitwirtschaft


Vodič za rad u Austriji

Portal Gastroposao istražio je i prikupio osnovne informacije o životu i radu u Austriji s pregledom osnovnih infomacija za zaposlenike u sektorima ugostiteljstva i turizma. Ovaj vodič vam daje okvir što možete očekivati zaposlenjem, ali predlažemo da se dodatno informirate oko uvjeta, prava i potrebnih dokumenata direktno kod službenih institucija odnosno poslodavca.


Plaće

Okvirna primanja prema pozicijama:

- konobari 1.600 do 2.200 eura + mogući dodaci poput napojnica
- kuhari oko 1.800 eura
- šef kuhinje 3.500 pa do 4.000 eura s bonusima 
- pomoćno osoblje 1.600 eura
- sobarice i sobari 1.600 eura
- recepcionisti, animatori, maseri 1.500 eura

Plaće se kreću do 3.500 eura uz pogodnosti poput smještaja i prehrane. Nerijetko poslodavci isplaćuju i dodatne plaće tzv. 13. i 14. plaće, ali određene uvjete kandidat mora zadovoljiti, poput poznavanja njemačkog jezika, poželjno je znanje talijanskog (posebice u područjima na granici s Italijom), te engleski. Uz spomenuto, za rad u hotelima s 4 i više zvjezdica ili na top pozicijama očekuje se da kandidat ima znanja i kvalifikacije, te da posjeduje određeno radno iskustvo. Primanja, naravno, ovise o spomenutim kvalitikacijama, znanju, radnom vremenu i ugostiteljskom/turističkom objektu.

Znanje jezika razine B1 - što je to

Za rad u boljim objektima traži se poznavanje njemačkog jezika na B2 razini - što to zapravo znači?


Radne dozvole

Hrvatska, kao najmlađa članica EU, još uvijek nema slobodan pristup tržištu rada u Austriji te je potrebno ishodovati radnu dozvolu. Ovo ograničenje ističe sredinom 2020. godine. Srećom, sektor turizma i ugostiteljstva je označen kao deficitaran odnosno Austriji nedostaje radnika, pa su odobrene kvote za zapošljavanje te je proces dobivanja radne dozvole jednostavan i u praksi se rješava iznimno brzo. Vađenje radne dozvole obavlja poslodavac, dok radnik treba pribaviti tražene dokumente – koji su dokumenti potrebni obavijestiti će ga poslodavac.


Više informacija o radnim dozvolama možete pronaći na poveznici https://www.wien.gv.at/bh-hr-sr/raditi/radnadozvola.htm


Radno vrijeme

Unutar sezone radni tjedan traje šest dana u tjednu, s trajanjem radnog dana oko 9 sati. Nerijetko se radi prekovremeno, ali su radnici dodatno plaćeni s bonusom za prekovremeni rad. Moguća je isplata prekovremenog rada slobodnim danima, što posloprimci rado koriste kao kompenzaciju za naknadu.

Plaće na skijalištima u Austriji mogu ići i do 3000 eura


Ostale pogodnosti – smještaj, prehrana, ...

U većini objekata smještaj i prehrana su osigurani te se posebno ne naplaćuju. Radnici su smješteni u dvokrevetnim odnosno jednokrevetnim sobama, a na raspolaganju su im 3 obroka dnevno. Od ostalih pogodnosti nerijetko se isplaćuje božićnica, te dodatna plaća za godišnji odmor – nju dobivaju zaposlenici koji rade cijelu godinu, iako je moguće da dio bonusa dobiju i sezonski zaposlenici.


PRAKTIČNE UPUTE O ŽIVOTU I RADU U AUSTRIJI

Na stranicama advantageaustria dane su okvirne smjernice o životu i radu u Austriji te predlažemo da ih malo proučite. Neke od stranica imaju prijevod na hrvatski jezik, a neke su na njemačkom jeziku. Ukoliko slabije poznajete jezik, preporučamo da koristite neki od online prevodilaca web stranica poput translate.google.com kako bi olakšali razumijevanje teksta.


Zdravlje

Medicinska skrb u Austriji je izvanredna. Austrijski zdravstveni sustav spada među najbolje u svijetu. Ovdje možete vidjeti pregled zdravstvenog osiguranja u Austriji ,uključujući obvezno osiguranje, suosiguranje članova obitelji i usluge u okviru medicinske skrbi u Austriji. Austrijsko socijalno osiguranje daje detaljne informacije o zaštiti zdravlja, skrbi i uslugama zavoda za zdravstveno osiguranje.


Tržište rada

Kakvo je stanje na tržištu rada u Austriji i kolike su plaće? Koji su najčešći oblici rada, koja prava i obveze ima posloprimac i što se podrazumijeva pod socijalnim partnerstvom .

Ovdje možete pronaći informacije o tržištu radaradnom pravuoblicima zaposlenjaplaćama ili godišnjem odmoru.

 

Web stranica EURES europskog portala za mobilnost radne snage obavještava o natječajima za radna mjesta u cijeloj Europskoj uniji. Popis posrednika poslova i portala s oglasima za radna mjesta u Austriji možete pronaći na internetskoj stranici Zavoda za zapošljavanje (AMS) glavnoj adresi za osobe koje traže posao u Austriji (dostupno samo na njemačkom jeziku).


Jezik – Učenje njemačkog jezika

Višejezična uslužna web-stranica sprachportal.integrationsfonds.at nudi brojne mogućnosti za učenje njemačkog jezika ili usavršavanje postojećeg znanja preko interneta. Materijali za učenje i vježbanje su besplatni. Na ovoj web-stranici ćete osim toga pronaći i kontaktne podatke svih certificiranih instituta koji nude tečajeve za njemački jezik u Austriji i mnogim drugim zemljama diljem svijeta.

Plaće se kreću od 1600-3000 eura za konobare, kuhare, sobare, sobarice, masere


Školovanje i usavršavanje

Austrija ima svjetski priznati obrazovni sustav, prepoznatljiv po tijesnoj suradnji između gospodarstva i obrazovanja. Osim ponude klasičnog austrijskog obrazovnog sustava, postoji i niz međunarodnih škola koje nude nastavu na drugim jezicima.


Priznavanje izobrazbe i stručne kvalifikacije

Službeno priznanje stručne kvalifikacije ili obrazovanja stečenog u inozemstvu kao što su školske svjedodžbe ili diplome može poboljšati vaše poslovne izglede. Na internetskoj stranici http://www.berufsanerkennung.at/rs/ u samo nekoliko koraka možete pronaći relevantno kontaktno mjesto za nostrifikaciju stručne kvalifikacije / izobrazbe.

ENIC NARIC AUSTRIA je službena i glavna adresa za sva pitanja međunarodne nostrifikacije u području visokoškolskog obrazovanja, nadležna za međunarodno priznavanje akademskih obrazovanja i titula.


Porez

Fizičke osobe s prebivalištem ili boravištem u Austriji sa svim svojim prihodima stečenim u inozemstvu podliježu austrijskom porezu na dohodak.

Savezno ministarstvo financija daje detaljne informacije o austrijskom poreznom sustavu općenito kao i o oporezivanju posloprimaca. I postojeći sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja mogli bi za vas biti važni!


Stanovanje

Koliko košta stanovanje u Austriji i kako mogu pronaći stan? U međunarodnoj usporedbi Austrija se može pohvaliti dobrim omjerom cijene i kvalitete. Ovdje ćete pronaći informacije i poveznice u svezi s traženjem stana, najmom, vlasništvom i obvezama prijave .


Upravna tijela u Austriji  

oesterreich.gv.at, internetska platforma austrijskih upravnih tijela, pomoći će vam u rješavanju vaših obveza prema upravnim tijelima. 

 

 

Vaš Gastroposao Savjetnik

 

 

 

Top