27.11.2015.

Uskoro tableti umjesto klasičnih jelovnika?

 

Na tabletima gosti mogu vidjeti opis jela, recept, a postoji i mogućnost prikaza video recepata gostu radi lakšeg odabira. Negativna strana korištenja ovih tehnologija je skupoća, ali i gubitak interakcije između konobara i gostiju

Napredne tehnologije svakog su dana sve prisutnije u našim životima. Mnoge nam stvari uvelike olakšavaju svakodnevni život, a neke nas i 'tjeraju' od nekih dobrih starih navika. Tako primjerice, tiskanom izdanju novina predviđaju skori kraj, a na tom putu bez povratka mogli bi se naći i jelovnici otisnuti na papiru ili na plastici u restoranima i hotelima.

Ne morate ni sumnjati da je u Japanu tome već tako, da u nekim restoranima već godinama umjesto klasičnih papirnatih jelovnika za listanje, na stolu ispred sebe jela birate preko tableta. Tradicionalistima se ova ideja i takvo poslovanje neće svidjeti, no vremena se mijenjaju, i nove generacije navikle su većinu stvari raditi preko raznovrsnih gadgeta. Vjerojatno će uskoro doći i vrijeme kada će i jelovnici biti takvi, a kao i u svakoj stvari, ova ima dobrih i loših strana.

Jedna od prednosti, ujedno i najvažnija, jest što bi gosti mogli dobiti kompletniju sliku onoga što naručuju. Klasični su jelovnici ipak limitirani prostorom. Na tabletima gosti mogu vidjeti opis jela, recept, a postoji i opcije s kratkim video isječcima kako se pojedino jelo priprema. Neki nude čak i mogućnost printanja recepta jela koje ste naručili. Pritiskom na željeno jelo ili piće, narudžba bi odmah otišla kuharu i konobaru, a na ovaj način nestale bi i nesuglasice ili nerazumijavanje osoblja s gostima.

Za ugostitelje bi dobra stvar bila i ta, što bi jela i pića koja su potrošena, odnosno nema ih u ponudi, bila lakše uklonjena sa popisa, čime bi se izbjegle situacije poput „ispričavamo se, ali ovo više nemamo u ponudi, jer smo sve  prodali“. Velika prednost, osobito za ugostiteljske objekte s puno stranih turista, je i u tome što bi jelovnik na tabletu mogao biti i na više od deset stranih jezika.

Mana je što tableti nisu jeftini, a trebate ih desetak ili čak i puno više, pa bi to u konačnici ispala skupa investicija, kao i njihovi popravci i održavanje. Drugi je problem mogućnost krađe ili oštećenja tableta, kao i redovitog čišćenja, jer bi se gosti mogli „igrati“ njima masnih ruku. Jedan od problema je i taj što bi osoblje objekta moralo stalno provjeravati koliko mu je puna baterija. To su neke od mana s „tehnološke“ strane, ali postoje i one s „ljudske“ strane. U slučaju „tablet jelovnika“ gubi se onaj pravi kontakt konobara i gosta, a time bi restorani ili hoteli mogli izgubiti na gostoprimstvu i karizmatičnosti. Konobar bi u tom slučaju zapravo bio samo dostavljač, a mnogi ljudi ne bi željeli sjediti i uživati u jelu, u takvom 'robotskom' okruženju.

U korištenju tehnologije korak dalje mogu otići i pizzerije. Naime, postoji „interaktivni“ stol, na kojem se pojavljuje pizza koju onda sami možete posložiti sa sastojcima po vašem ukusu. Za početak možete odrediti veličinu pizze, a onda izabrati i sve sastojke koje na nju želite staviti. Stol ima touch screen, u sredini se nalazi imaginarno tijesto za pizzu, a gost, nakon što prstom pritisne na željenu namirnicu, povlači ju na tu imaginarnu pizzu. Pojedine sastojke je moguće je i segmentirat. Primjerice, možete pizzu „konstruirati“ tako da na jednoj polovici ima šunku, a na drugoj npr. tunu. Pizza-mjastor potom dobiva sve što ste poželjeli i po slici priprema ono što se naručili.

 

Kako to izgleda u praksi, možete pogledati na ovom videu:

Kliknite za video isječak

 

Vaš Gastroposao Savjetnik

 

Top