Gastroposao.eu - prvo mjesto za zapošljavanje ili potragu za radnicima u sektoru ugostiteljstva i turizma

25.01.2016.

Pogreške prilikom pisanja životopisa


Na početak životopisa stavite ono što je bitno za natječaj za koji se prijavljujete. Otkrijte zadatke i odgovornosti koje ste imali na bivšim poslovima, te kako ste ih rješavali

1. JEDNOSTAVNOST
Jednostavnost je često najteže postići, a to je životopis koji je iskren i bez pretjeranih dodataka. On ne bi smio biti predug, treba biti prilagoođen poslu i natječaju za koji se prijavljujete, mora biti istinit, te poštivati zakonitosti i pravila koje i iziskuje pisanje životopisa. Podrazumijeva se i da bude gramatički ispravan. Poslodavac može dobiti puno životopisa, zbog toga je važno da vaš bude kratak i prije svega konkretan, što znači 'prisiliti' nekoga da na razgovor pozove baš vas.
Neka istraživanja govore da nakon poslanog životopisa na usmeni razgovor bude pozvano oko pet posto prijavljenih. Ovaj podatak daje dodatnu težinu ispravnosti pisanja životopisa.

2. NA POČETAK STAVITE ONO BITNO
Imajte na umu da vaš životopis vrlo vjerojatno nije jedini koji će poslodavac pročitati. Stoga prilagodite životopis natječaju, odnosno potrebama poslodavca i u startu mu dajte do znanja zašto ste baš vi prava osoba za taj posao. 'Prisilite' ih da pročitaju vaš životopis do kraja. Pokušavajte izbjeći široko nabrajanje o školovanju ili bivšim zaposlenjima. Istaknite ono što je najvžanije u smislu vaših postignuća. Npr., ako ste se prijavili za posao u koktel baru, a radili ste dvije sezone na Hvaru u koktel baru i išli na natjecanja u spravljanju koktela, onda je taj podatak o vašem iskustvu i snalaženju jedan od najvažnijih. U ovo kategoriju spada i općenitost, odnosno kada sami za sebe govorite da ste vrijedni i marljivi ili da ste dobar timski igrač. Takve podatke pokušajte potkrijepiti primjerom, npr. ako ste godinama radili u istom restoranu koji je zapošljavao petnaestak djelatnika, onda to govori nešto o vašem timskom duhu.

3. SAŽETO
Kao što smo već istaknuli, izbjegavajte o sebi pisati romane, u slučaju životopisa često 'manje vrijedi više', jer poslodavac na stolu može imati još 'brdo' životopisa kandidata koji su se prijavili za posao. Prilagodite životopis i njegovu duljinu traženim referencama posla na koji se prijavljujete. Ne morate nabrajati uspjehe iz djetinjstva ili školovanja ako nemaju veze s novim poslom, a nije nužno niti nabrojati niti sve što ste radili – probajte to sažeti samo u konkretne stvari i ostvarenja koje imaju veze s poslom na koji se prijavljujete. Bolje je reći koje ste zadatke i odgovornost imali te kako ste to ispunjavali. Ukupna dužina životopisa ne bi trebala biti duža od dvije stranice A4 formata.

4. ISPRAVNO NAPISANO I PREGLEDNO
Jako je važno da pravopisno i gramatički životopis bude ispravan. To je posebno važno kod konobara jer može puno toga reći o vašim komunikacijskim sposobnostima. Iako gramatički i pravopisno ispravan životopis ne mora nužno značiti da ste idealan kandidat, poslodavcu ipak može otkriti da ste temeljiti, jer ste životopis i pogreške dali na provjeru. Jednako tako, napominjemo da stopostotno oslanjanj na računalne programe provjere teksta nije uvijek ispravno.
Još jedna važna stvar, čuvajte svoje životopise, ako na jednom ne prođete, ne znači da na drugom neće izabrati baš vas. No i tada nemojte samo kopirati postojeći, prilagodite ga uvijek potrebama natječaja, odnosno traženog posla na koji se prijavljujete.

5. KAKO PISATI - SLOVA I NAČINI IZRAŽAVANJA
Postoje i zakonitosti oko same forme pisanja natječaja. Preferirajte fontove Calibri ili Arial, veličina 11 ili 12, a poželjno je da prored bude 1,5 bold opciju koristite samo za osobne podatke, a izbjegavajte fontove italic i underline. Ako nemate iskustva, nadomjestite to područjem rada koje vas zanima, vještinama, vrlinama ili hobijima. Ako posjedujete, priložite i preporuku bivšeg poslodavca.


Vaš Gastroposao Savjetnik
 

Top