Roxanich

OIB

90993986244

Područje rada

hotel, vinarija

Motovun, 52424 Motovun, Croatia
Lucija Bilandžić
091 6170 700
lbilandzic@roxanich.hr


Opis poslodavca

Jedna od najpoznatijih istarskih veduta – grad Motovun novi je dom vinarije Roxanich.

Zapravo, točnije bi bilo reći kako se vinarija Roxanich vraća u Motovun gdje je tvrtka originalno i osnovana. Motovun, u povijesti poznat kao Montona (ime keltskog podrijetla – grad u gori), broji 3500 godina civilizacije. Oduvijek je privlačio osobenjake i kreativce pa je tako, između ostaloga, bio dom izumitelju brodskog propelera Josefu Resselu, književniku Vladimiru Nazoru i njegovom nježnom divu Velom Joži te svjetskom prvaku Formule 1 Mariu Andrettiju.

Ova najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda, okružena Motovunskom šumom i rijekom Mirnom, zahvaljujući specifičnoj mikrolokaciji bogata je biljnim svijetom. Ovdje raste nadaleko poznati motovunski bijeli tartuf, vinova se loza uzgaja stoljećima, a kaldirska uzvisina poznata je kao zelena žitnica Istre. Priča se da je u okolnom Brkaču nađena najstarija amfora puna vina, što i nije tako nevjerojatno obzirom da se tamošnje stanovništvo u Antici bavilo proizvodnjom građevinske keramike.

Motovun slovi i kao najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri jer se nalazi na križanju tri zmajeve brazde, koje prenose Zemljinu energiju i njome opskrbljuju sva živa bića. Slijedom toga ne čudi što se vinarija Roxanich odlučila vratiti u mistični Motovun jer je i sami smatraju vino pomalo spiritualnom disciplinom. Dovoljno je reći da ovi čuvari tradicije te čarobnjaci maceracije i dugog njegovanja vina u podrumu svoje poljoprivredne i vinarske aktivnosti planiraju skladu s mjesečevim mjenama.

Roxanich u Motovunu simbioza je specifičnog načina promišljanja vina, kulture turizma te gastronomskog nasljeđa ovog kraja. Svojom organizacijom, programom i specifičnom arhitekturom ovaj projekt komunicira Roxanich filozofiju. Mjesto je to za razmjenu novih ideja, kreiranje novih stilova, prostor za događaje koji formuliraju narative i poruke koje vinarija Roxanich želi podijeliti sa svojim gostima. Od poljoprivredne površine i vinograda, prostora za vinifikaciju i njegovanje vina, preko arhive vina te kušaone i izložbenog prostora, prostora za dokolicu, bazena i wellnessa, pa sve do restorana, hotelskog bara, wine shopa, polivalentne dvorane, trga za okupljanja, te soba smještenih unutar korpusa stare zgrade podruma, svjedočimo gusto programiranom organizmu.


Ugostiteljski objekt

Motovun, Motovun (HR)

Top